Bio-industrie ( onderin vindt je een lijst om diervriendelijk te eten voor als je de rest niet wilt lezen)

Ben jij wel eens op een kinderboerderij geweest? Je zag vast wel dat alle dieren vrolijk bij elkaar zaten, genoeg ruimte enz.

Maar heel veel dieren hebben het niet zo goed, de arme beestjes komen nooit buiten en zullen nooit het zonlicht voelen....

Ze leven met duizenden tegelijk in één stal! Een kippetje bijvoorbeeld, heeft minder ruimte dan een A4-tje. Kippen gaan ze zich dan vervelen en 

beginnen elkaar te pikken, zo ontstaan er pijnlijke wondjes. En wist je dat dat stukje kip op jouw bord eigenlijk helemaal geen kip is? Het is een kuikentje van 6 maanden oud! Dat zo erg wordt vetgemest dat het bijna door zijn poten zakt, zo zwaar is hij. In de meeste boerderijen knippen ze nu hun snavel eraf, Onverdoofd!!! Stel je eens voor: Je zit helemaal opgepropt in een stal, je gaat nooit naar buiten, je hebt bijna geen loopruimte en dan worden je tanden er zonder verdoving eruit getrokken en je verveelt je ook nog eens....

Nu niet gaan denken: maar ik kan er toch niets aan doen, of maar het is nu toch al dood. Als minder mensen bio-industrievlees kopen en meer biologisch vlees. Worden meer boeren automatisch biologisch.

Dat is beter voor:

  • Het regenwoud: Voor sojaplantages worden miljoenen kilometers regenwoud gekapt, bijna al dat voer gaat naar de beestjes.
  • Jouw gezondheid: Biologisch vlees is wetenschappelijk bewezen beter voor je gezondheid.
  • De dieren: Geen krappe hokken, geen stress en een gelukkig leven.

                                              Het verschil tussen biologisch en bio-industrie

biologisch bio-industrie
staarten en snavels er NIET af. Staarten onverdoofd afgebrand, snavels onverdoofd afgeknipt
gelukkig lekker buiten ongelukkig, NOOIT buiten
Goed voor natuur slecht voor natuur

zo of zo 

bio-industrie                                                               biologisch

 

Wat kan jij doen?

  • Koop biologisch vlees.
  • Wordt vegetariër
  • Informeer anderen over dit onderwerp.

Er worden vele soorten gebruikt in de bio-industrie, eigenlijk alles wat er op jouw bord komt! Over een dier hebben wij het al gehad: de kip. Ik zal over elk dier een stukje schrijven!

Van nature zijn varkens intelligent en spelen graag, het liefst verkennen ze hun gebied en spelen ze met hun 

broertjes en als ze ouder geworden zijn, willen ze lekker luieren. Maar de varkentjes in de bio-industrie hebben het niet zo goed. 

mestvarkens worden vetgemest, ze zitten opgesloten in kale hokken op een vloer van beton, staal of plastic. Ze kunnen geen van hun natuurlijke trekjes vertonen. Ze komen nooit buiten en zullen dus ook nooit het daglicht zien! Uit verveling gaan varkens elkaar bijten. En om dat te voorkomen branden ze hun staarten af en knippen ze hun tanden weg, zonder verdoving! 

 

Zeugen (moedervarkens) zijn er nog erger aan toe. In de natuur bouwt een zeug een nest als ze jongen krijgt, maar op een kale ijzeren vloer gaat dat niet. Het is haar taak om jongen te brengen. Ze staan achter ijzeren stangen en kunnen bijna niet bewegen. Varkens kunnen wel 20 jaar oud worden, maar deze zeugen gaan maar 2 tot 3 jaar mee....

Koeien leven graag samen, maar nou ook weer niet 

met duizenden in één kooi.

Melkkoeien moeten eerst een kalfje krijgen voor ze melk geven. Maar als het kalfje bij de moeder blijft kan de boer het melk niet gebruiken. Daarom worden kalfjes kort na de geboorte van hun moeder gescheiden. In de eerste 2 maanden worden de kalfjes alleen gezet, zonder gezeldschap en na 6 maanden worden ze geslacht.

Mestkalveren worden gehouden voor kalfsvlees. De diertjes drinken niet bij hun moeder, maar krijgen elke dag een emmer kunstmelk. In deze kunstmelk zit weinig ijzer, wat nodig is voor hun gezondheid. Kalfjes voelen zich daar niet prettig onder, net als dat jij 6 maanden lang buikgriep hebt. Na 6 maanden is hun vlees wit of roze.

Sommige kalfjes mogen langer dan een jaartje leven, zij zijn melkkoeien. 3 van de 4 koeien graast niet buiten. Ze staan hun hele leven in een donker hok. Ze moeten zoveel melk produceren dat ze uieruitslag krijgen. (Als je zulke melk drinkt, kan het zijn dat er pus in zit!) Een normale koe hoort per jaar rond de 1000 liter melk te geven, maar in de bio-industrie moeten ze wel 8000 liter melk per jaar geven!

 

Konijnen rennen en spelen graag. Dat doen ze al van nature. Ze graven graag lange holenstelsels waar ze zich goed in kunnen verstoppen.Ookoverzien ze graag hun territorium. In het wild zitten ze met ongeveer 20 leden over een groot territorium. Als huisdier zijn ze graag met zijn tweeën of drieën. 

In de bio-industrie krijgen ze die ruimte niet. Ze zitten in draadgazen kooitjes waar ze zich lelijk aan kunnen verwonden. In die krappe kooitjes kunnen ze zich nauwelijks bewegen. Huppelen en rennen is zelfs onmogelijk. Deze kooitjes zijn minder dan 30 cm hoog, wat het onmogelijk maakt om hun gebied te verkennen. Door de lage hoogte en de draadgazen kooi krijgen ze een vergroeide rug en lelijke

 

wonden aan hun poten. Een konijn moet minstens 50 

nakomelingen verzorgen in één jaar! Terwijl een huisdierkonijn (niet gesteriliseerd natuurlijk!) zo'n 20 per jaar krijgt. Deze konijnen leven dan ook maar 1 jaar, terwijl konijnen tussen de 6 en 10 jaar oud kunnen worden. De kleine konijnen blijven 6 maanden bij hun moeder, wat niet natuurlijk is want ze blijven normaal gesproken maar 7 weken bij haar. En na die 6 maanden, wanneer ze zo vetgemest zijn dat ze bijna door hun poten zakken, gaan ze urenlang op transport omdat het een kwartje scheelt. Dit brengt veel stress met zich mee.

 

 

Veel mensen denken dat vis gewoon uit het wild wordt, maar dat is niet waar! De meeste vis is afkomstig uit viskwekerijen. In zo'n viskwekerij zit vaak meer vis dan water. De vissen leiden een afschuwelijk bestaan. Ze hebben zo weinig ruimte dat ze niet eens normaal kunnen zwemmen. Ook kunnen ze hun natuurlijke instinct niet volgen. Ze kunnen niet terugkeren naar hun geboorteplek om eitjes te leggen. Vissen zijn erg gevoelig, ze leiden heel snel aan stress en dat hebben ze snel als ze zich niet kunnen bewegen. Ze zijn ook gevoelig voor vervuild water, in de bio-industrie zwemmen ze in hun eigen poep rond. Ze mesten de vissen zo snel mogelijk vet. Het kost 6 vissen een afshuwelijk leven om voor ons 1 zalmpje te kweken. Soms wordt er ook vis uit zee gehaald, maar die leiden stress en pijn bij 

de vangst. Ze doden de vissen niet meteen, nee ze laten ze gewoon langzaam doodgaan op het droge, ook dat is pijnlijk. In kwekerijen worden hun organen er levend bij hun uitgehaald. De meeste mensen denken dat vissen geen pijn en stress voelen omdat ze niet kunnen, maar dat voelen ze degelijk wel!

 

Het millieu

 

Poep!

De dieren in de vee-industrie poepen per jaar ongeveer 70 miljoen ton bij elkaar, alleen al in Nederland. Dat is evenveel als bijna 14.000 voetbalvelden, bedekt met een 1 meter dikke laag poep! Voor het land is een beetje mest goed. 70 miljoen ton is echter veel te veel! Te veel mest veroorzaakt bijvoorbeeld zure regen, waardoor de bomen doodgaan. Te veel mest vergiftigt het land en het grondwater. Mest bevat namelijk schadelijke stoffen als nitraat, koper en fosfaat. Via de grond en het grondwater komen deze stoffen ook terecht in ons drinkwater. Daarom mag in sommige delen van Nederland geen drinkwater meer uit de grond gehaald worden!

Ontwikkelingslanden

De vee-industrie berokkent niet alleen schade aan het milieu en de natuur in eigen land. Al die dieren in Nederland moeten namelijk ook eten, maar Nederland is te klein om al het veevoer zelf te verbouwen. Een groot deel van het veevoer bestaat uit sojameel, afkomstig uit Brazilië en Argentinië. In die landen worden hele bossen neergehaald en andere waardevolle natuurgebieden vernietigd voor de aanleg van enorme sojaplantages. Ook inheemse volken en arme boeren worden daarvoor van hun land verdreven. Terwijl miljoenen mensen honger lijden, wordt landbouwgrond gebruikt om veevoer te produceren voor onze varkens en kippen. Al die landbouwgrond kan beter gebruikt worden om voedsel voor mensen te produceren!

Klimaat

 

In 2007 liet een onderzoek van de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties bovendien zien dat de veehouderij verantwoordelijk is voor maar liefst 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De veehouderij levert daarmee een grotere bijdrage aan de opwarming van de aarde en de klimaatsverandering dan de hele transportsector. Wereldwijd eten mensen meer vlees en worden steeds meer dieren in de vee-industrie gehouden. Vooral in de snel rijker wordende landen in Azië groeit de vee-industrie razendsnel. Zij vormt daarmee niet alleen een bedreiging voor het welzijn van de dieren, maar ook voor het milieu en de natuur op aarde.

 

Zo kan het natuurlijk ook!

Hieronder zie je merken voor diervriendelijk vlees.

Als je vlees wilt eten is biologiesch vlees het beste alternatief. Het komt uit de biologische landbouw. Deze vorm van landbouw houdt zoveel                                                                                                                                                          mogelijk rekening met dieren, het milieu en mensen. De dieren hebben genoeg ruimte en kunnen buiten rondscharrelen. Ze krijgen ook stro waarin zij kunnen wroeten, een dutje doen of een nest maken. De dieren mogen in hun eigen tempo groeien. Ze worden niet opgefokt met groeibevorderaars en hormonen. Daardoor zijn ze een stuk gezonder en krijgen ze veel minder medicijnen dan de dieren in de vee-industrie. Kleurstoffen door het voer zijn verboden. Verder is het verboden allerlei ingrepen bij eko-dieren te doen, zoals het knippen van varkensstaarten. 

Eko-vlees is te koop bij bijna alle supermarkten, bij biologische slagers en bij sommige natuurvoedingswinkels. Je herkent Eko-vlees aan het EKO-keurmerk. 

1 ster: De dieren zitten hun hele leven binnen, maar hebben net iets meer ruimte dan de meeste dieren. 

2 sterren: De dieren mogen heel af en toe naar buiten en groeien iets langzamer.

3 sterren: Dit is het best! Biologisch!

 Klik hier om naar vindbetervlees.nl te gaan. Klik op deze link en hoe je diervriendelijk vlees kunt vinden en wat je kunt doen als je het te duur vindt.

Je kunt natuurlijk ook geen vlees meer eten. Koop vleesvervangers in plaats van rund, varken of kip. En koop geen vis! Hoe ik dat doe: Ik koop halvarine, kijk goed op het kuipje dat er wel omega vetten in zitten. Biologische eieren zijn helemaal niet veel duurder dan legbatterijeieren. Misschien 5 cent of zo. Let goed op het cijfer op het ei.

0: biologisch: kunnen vrij bewegen, komen buiten en krijgen geen soja. (gewoon het best)

1: vrije uitloop Kunnen naar buiten en kunnen bewegen,maar je helpt mee aan de boskap.(iets slechter dan biologische)

2: scharrel: De kippen kunnen bewegen, maar komen nooit buiten.(weer iets slechter)

3: legbatterij: De kippen zitten in krappe kooitjes waar ze bijna niet kunnen bewegen! (het slechtst!)